Sladke

Tiramisu
Piskotovy ovocny dort - nepeceny
Tvarohovy, mrizkovy kolac
Krehky jablkovy kolac 
Bozi milosti
Jablkova pudingova dorta - nepecena
Tvarohove a makove kynute buchty 
Tvarohove buchty
Buchta z kefiru (rychla)
Jablkova dorta (rychla)
Zaviny - kynute ( vcetne receptu nadivek)
Francouzsky maslovy moucnik
Finsky nedelni moucnik
Rohlicky
Jablkove palacinky 
Tvarohovy kolac s citronem  
Jablkovy kolac 
Nanukove rezy 
Bleskove minikoblizky 
Tvarohovy kremovnik ( velmi dobry zakusek )
Rolada s kremem ( krem Pohadka  a karamelovy ) 
Vetrnicky
Rychly kolac
Tvarohove knedliky s ovocem
Pudingovy dort
Kukuricny rychly kolac 
Strudl ( trochu jinak ) 
Ptaci mleko (  tekuty zakusek, velka dobrota ) 2 varianty
Male mazance
Domaci sachr
Hrabenciny rezy
Tvarohovy lity zakusek s ovocem
Kremes  ( 2 varianty )
Doboska dorta
Pisingeruv dort
Tmavy slehackovy zavin
Piskot  ( ovocna dorta do kulate formy )
Jablkova dorta ( aspik )
Cokoladovy biskvit
Velikonocni beranek
Prokladane kakaove rezy
Cokoladovy dort - sejkrove testo ( protreseni prisad v uzavrene nadobe )
Metrovy kolac
Ovocny kolac ( tac )


 

 

Tiramisu

1 hrnek (ne mocca) silne kavy
0,5 dcl rumu ( ja pouzivam tez vodku a vice ) - kdo nema rad alkohol, neni nutne
3 zloutky
3 lzice mouckoveho cukru
3 Luciny ( nebo 1 Lucina ve vanicce ),  jiz jsem ochutnala tez z pomazankoveho masla, mohu doporucit, nelze poznat a prijde to o mnoho lacineji :-)
1/4 l slehacky
1-2 balicky piskotu  ( ja 2,5 balicku)

Kavu uvarime, pridame alkohol.
Utreme zloutky s cukrem, pridame Lucinu.
Uslehame slehacku a spojime s Lucinou a zloutky.
Piskoty namacime (po jednom, prstiky, v kave s rumem a pokladame do dortove formy, potreme kremem, opet polozime piskoty, krem a koncime piskoty, ktere posypeme struhanou cokoladou nebo grankem.( technicka pripominka: nedesit se, ze je krem tekuty a ze to nemuze stuhnout. Stuhne ! :-)) ) 

Druha alternativa tohoto dortu

Piskotovy ovocny dort

Forma o prumeru 28 cm

2 zakysane smetany
5 lzic praskoveho cukru
2 lzice rumu ( nemusi byt )
1 slehacka
1 detske piskoty
ovoce - mrazene, cerstve, kompotove - rybiz, merunky, broskev, hrozny... 

Cukr zamichame do kysane smetany. Vyslehame do tuha slehacku a primichame ke smesi. 
Do dortove formy nakladame piskoty, dame polovinu slehackove smesi, druha vrstva piskoty, dalsi vrstva ovoce a druhou polovinu slehackove smesi . Dame na noc do lednice.

 

Tvarohovy, mrizkovy kolac s tvarohem a koprem

(Zni to desne, ale je to madarsky recept. Vyzkousene a ten kopr je tam bajecny.)

250g hladke mouky
120 g masla nebo rostlineho tuku
70g cukru
1 vejce
1/2 balicku prasku do peciva
2-3 lzice mleka.

Nadivka:
1-2 balicky tucneho tvarohu
2 vejce
50g cukru s vanilkou
svazek kopru - jemne pokrajeneho

Na val prosijeme mouku s praskem a cukrem. Testo spojime vejcem, mlekem a postupne pridavame rozdrobeny tuk. Zpracujeme hladke testo, ktere rozdelime na dily velke asi 1/4 a 3/4. Z 3/4 vyvalime placku a dame na vymazany a vysypany plech, naplnime tvarohovo-koprovou nadivkou a z 1/4 testa soulime valecky-rulicky a klademe sikmo na nadivku, tvorime mrizku.
Tvaroh utreme s vejcem, zloutkem, cukr, pridame na jemne pokrajeny kopr a nakonec vmichame pevny snih z bilku. Upeceme do zlatova.

 

Krehky jablkovy kolac

300g hladke mouky, 250g tuku, 50g cukru, 1 vejce, 1 zloutek, 1 lzice octa.
Nadivka: 500g jablek, 50g cukru s vanilkou popr. skorici, 30g rozinek, 1 bilek na potreni, hrst orechovych jader na posypani. (nemusi byt)

Mouku a cukr prosijeme na val, zpracujeme s octem, vejci a rozdrobenym tukem v chladnu, v hladke, tuzsi testo. Vyvalime ho na dva pruhy, spodni preneseme na pomoucenem valecku na pomazany plech, posypeme proslazenymi jablky a rozinkami a zakryjeme druhym pruhem testa. Okraje pritiskneme. Povrch potreme bilkem a posypeme sekanymi orechy. Propichame povrch vidlickou. Zprudka upeceme.
 

Bozi milosti ( Morava, hodove pecivo)

60 dkg hladke mouky
5 dkg praskoveho cukru
2 zloutky
1 cele vejce
2 dcl bileho vina
1/2 slehacky ( 1/8 l )
1 lzice praskoveho cukru
spetka soli 

Prisady na vale zpracovavame v testo.

Pripravime si:
1/2 kostky zmekle Hery
2 lzice hladke mouky 

Zmeklou Heru smichame s moukou.

Testo vyvalime a potreme smesi Hery s moukou a prehybame, rozvalime, prehybame, rozvalime ( jak listkove t.) az testo prestane byt "matlave", "netece" , proste se nam obe vrstvy spoji v jednolite testo. Nechame odpocinout - dle naseho casu, od 1/2 hod - 1/2 dne. Vyvalime placky, radylkem 2-3x prorizneme ( kruh a v nem jsou 2-3 soubezne cary, zachovavame kruh, neprerezavame okraje). Smazime a pa kobalujeme v praskovem cukru s vanilkou. 

Jablkova pudingova dorta

Forma o prumeru 28 cm

50 dkg jablek
8 lzic cukru
4 dcl vody

Oloupana, rozkrajena jablka podlejeme, pokapeme citronem a dusime do mekka.( asi 15 min )

Pripravime si:
4 dcl vody
2 vanilkove pudingy

Ve vode rozmichame pudingy a svarime s jablky.
Do dortove formy klademe na spodek piskoty, na to nalijeme smes, dame zatvrdnout, zdobime pri podavani slehackou. 

Tvarohove a makove kynute buchty

50 dkg hladke mouky
2 zloutky
1/4 l mleka
6-10 kostek cukru
10 dkg kvasnic
0,2 dcl oleje
spetka soli

Udelame kvasek z vlazneho mleka, cukru a kvasnic. Smichame s ostanimi prisadami. Ukrajujeme lzici kousky a delame tvar kosicku-buchty a plnime tvarohem (tvaroh, cukr, zloutek, hrozinky), nebo delame rohlicky a plnime makem. (sparime mak trochou mleka, pridame cukr,hrozinky). Klademe na vymazany pleh a potirame zloutkem. Peceme napred v intenzivnejsi troube pak pomaleji.
NEDAVAME KYNOUT, IHNED DELAME, JE JICH POMERNE DOST.

Tvarohove buchty (velmi stary venkovsky recept)

Buchty, co ji v pohadkach Honza z pekace, jedna pritisknuta k druhe:-))

40 dkg hladke mouky
1 1/2 dkg kvasnic
1/4 l mleka
5 dkg cukru
spetka soli
4 dkg masla
1 zloutek
vanilka - vanilkovy cukr
citr.kura

4 dkg masla na vymazani
cukr na posypani

Vytvorime kvasek, smichame s ostanimi prisadami. dame vykynout. Vykynute testo rozvalime na vale do sily 3 cm, radylkem vykrajujeme ctverecky, naplnime , zabalime, klademe na vymasteny pekac tesne jednu vedle druhe, vzdy potreme na strane, aby se nelepily, dame vykynout. Vykynute potreme maslem a peceme do cervena. Cukrujeme.
I.kynuti-1 1/2 hod, II.kynuti 1/2 hod, peceme asi 3/4 hod.
Plnime cim chceme - tvaroh, mak, orechy, jablka...Nejlepsi jsou asi tvarohove.

Buchta z kefiru - kakaova

Pro ty, co nemaji vahy a neradi neco pecou, ale musi :-))

3 sklenice ( 1 sklenice=kolem 2 dcl ) praskoveho cukru
1 sklenice oleje
3 sklenice polohrube mouky
1/2 l kefiru
2 polevkove lzice kakaa
1 kavova lzicka sody bikarbony
1 vanilkovy cukr

Vse v mixeru smichame, vylejeme na vymasteny a vysypany moukou pekac a peceme v predhrate troube na vysoky vykon. Ke konci zmirnit.Muzeme udelat cokoladovou polevu, popripade sypat kokosem ci orechy.

Jablkova buchta (kanadsky recept)

Pro ty, co nemaji vahy a neradi neco pecou, ale musi :-))

3 vejce
1 sklenice ( 1 sklenice=kolem 2 dcl ) praskoveho cukru
2 sklenice polohrube mouky
1 sklenice oleje
1/2 prasku do peciva
3-4 velka jablka

Vse smichame, pridame jablka, ktera nakrajime na drobne kosticky ci platky ( nestrouhat ) . Vse vylejeme na vymasteny a vysypany moukou pekac a peceme v predhrate troube na vysoky vykon. Ke konci zmirnit. Sypeme cukrem.

 Zaviny-kynute

-levnejsi
-jemnejsi
-s olejem

Levnejsi zavin 

50 dkg hl.mouky
5 dkg Hera
4 dkg cukru
2 zloutky
1/8 l mleka
2 dkg kvasnic
citronova kura
spetka soli

Jemnejsi zavin 

50 dkg hl.mouky
7 dkg Hera
3 zloutky
1/8 l mleka
2 dkg kvasnic
citronova kura
spetka soli
vanilka 

Zavin s olejem

50 dkg hl.mouky
5 lzic oleje
1 lzice cukru
1 vejce
1/8 l mleka
2 dkg kvasnic
prichut
spetka soli

Udelame klasicky kvasek, pridame prisady. Testo ma byt tuhe. Nema byt tucne cim tucnejsi, tim musi byt tuzsi, aby drzelo tvar. Testo dobre vypracujeme, nejlepe, kdyz je valeckem vytluceme a nechame vykynout. Vykynute rozvalime asi na 2 cm silne, potreme naplni ( viz. naplne nize, tvarohova se nehodi ) nebo posypeme sypanim jak u babovek. U konce nechame asi 3 cm nenatreny pruh, aby napln nepronikala ze zavinu. Zavin potreme vejcem. Peceme pomalu, dobre propeceme, jeste horky potreme maslem, studeny krajime.

Nadivky

-makova

10 dkg maku,1/4 l mleka, 5 dkg cukru 5 dkg medu, 5 dkg perniku, skorice, hrebicek, citr.kura, vanilka, pomerancova kura.
Povarime mak s mlekem, utreme na panvi, osladime cukrem a medem, pridame strouhany pernik, koreni, rozsekanou kuru a mandle. Je-li nadivka ridka pridame strouhaneho perniku, husta-pridame mleko. Lacinejsi a jednodusi varianta: vynechame med, pernik (dame strouhanku) mandle. Muzeme pridat hrozinky.

-povidlova

35 dkg povidel, podle chuti cukr, skorice, hrebicek, citr. a pomeranc. kura, 1 lzice rumu
Povidla rozredime teplou vodou, primichame cukr, koreni, citr a pom.kuru, rum.

-oriskova

10 dkg strouhanych orisku, 5 dkg cukru, 1/16 l mleka, 2 lzice vody, 1 lzice strouhanky, citr.kura, 1/2 hrebicku a noveho koreni
Do rozvareneho cukru rozmichame nastrouhane orisky, zalejeme horkym mlekem, pridame koreni a podle potreby strouhanky.

-usporna oriskova

9 dkg strouhanych orisku, 15 dkg cukru, 5 dkg krupice, 1/4 l mleka, tabulka strouhane cokolady, citr.kura, spetka skorice
Z mleka a krupice uvarime hustou kasi, pridame nastrouhane orisky, pridame koreni a ostatni prisady, dobre promichame.

-hruskova povidlova

1/4 kg hrusek, 3-4 dkg cukru, pomerancva kura
Varene hrusky umeleme, rozredime odvarem z hrusek, osladime, pridame nastrouhanou ci drobne nakrajenou pomerancovou kuru, muze byt i nalozena.

-jablkova

35 dkg jablek, podle chuti cukru, 5 dkg perniku ci housky, skorice, bandyan
Oloupana, rozkrajena jablka podlejeme, pokapeme citronem a dusime do mekka.Vychladlou kasi okorenime, podle potreby pridame strouhany pernik ci strouhanku.

Francouzsky maslovy moucnik

1 sklenice zavraeniny ( nechat okapat ) nebo mekke cerstve ovoce
20 dkg masla
20 dkg cukru
20 dkg hladke mouky
3 vajicka
vanilkovy cukr

Rozpustime maslo a do slehace primichat vse ostatni, krome ovoce. Do formy ( napr. dortove) klademe ovoce, na to nalejeme masu a dame upect do predem vyhrate trouby. Peceme asi 30-35 min. Vyklopime z formy, muzeme podavat se slehackou

Finsky nedelni moucnik

Je casove i finacne narocnejsi, ale moc dobry

40 dkg hladke mouky
15 dkg praskoveho cukru
1 vanilkovy cukr
1/2 prasku do peciva
1 zloutek
25 dkg margarinu, Hera
3 lzice kakaa

Vse smichame, vypracujeme testo, ktere rozdelime na 2 casti. Dame do lednice.

Napln:
1 kg tvarohu
3 zloutky + 3 vyslehane bilky
25 dkg cukru
1 vanilkovy cukr
5 dkg nastrouhanych piskotu ci keksu
hrozinky

Napln dobre propracujeme, ke konci opatrne vmichame naslehane bilky.

Na prostredne velky plech nastrouhame ( hrube struhadlo ) jednu 1/2 testa z lednice, na to rozestreme napln a na to nastrouhame druhou 1/2 testa.
Davame do horke trouby, po 10 min, snizit vykon. 

 

Rohlicky     

50 dkg hladke mouky
34 dkg tuku ( Stela, Hera, lze i maslo)
1 slehacka

Testo vypracujeme, rozdelíme na 8 dilu, postupne z kazdeho z nich vyvalime kruh, který rozdelime na 8 dilku. Plnime jakoukoli naplni, ale nejlepsi je jablecna- bud nastrouhana cerstva nebo zavarena. Napln dame na nejsirsi konec a ztacime.
Peceme do ruzova a jeste teple obalujeme v praskovem cukru smichanem s vanilkou. Cim teplejsi obalujeme, tim vice cukru se nachyta!

 Jablkove palacinky  ( Madarsko )

3 vejce
35 dkg hl.mouky 
1/2 l mleka + trocha vody , Madari davaji sifon
6 nastruhanych jablek, neloupanych
praskovy cukr
trocha strouhane pomerancove a citronove kury
spetka soli 

S prisad vypracujeme testo, nemusime prilis vymichavat, mensi hrudky nejsou problem, primichame strouhana jablka a na neprilis rozpalene panvicce na trose tuku ci oleje osmazime po obou stranach do zlatova. Prekrojime na 1/2 a pojeme kremem a posypeme praskovym cukrem.

Krem
3 dcl mleka + troska vody na dno rozpaleneho kastrolu ( aby se puding nepripekal )
cukr
trocha strouhane pomerancove a citronove kury 
skorice
2 vanilkove pudingy

Vse krome pudingu smichame v mlece, privedeme k varu. Mezitim si v trose vody rozmichame 2 vanilkove pudingy a prilejeme do variciho mleka a michame. Hotovym kremem polevame palacinky.


Tvarohovy kolac s citronem  ( do formy )

Forma o prumeru 28 cm

250 g hladke mouky
125 g Hera, maslo..
40 g cukru
1 zloutek
spetka soli

Napln:
2 citrony
2 vejce
750 g tvarohu
250 g zakysane smetany
100 g cukru
1 vanilkovy cukr
50 g skrobove moucky

Vse z hlavnich prisad uhneteme, popripade pridame 1-2 zice studene vody. dame do mikrotenovho sacku a na 1 hod do lednice.
Vyvalime testo a vylozime jim kolacovou formu. Okraje zvedneme asi 3 cm.Potreme naplni.
Napln:
Ocistime citrony, kuru nastrouhame, stavu vymackame.Vejce rozdelime bilky od zloutku. Tvarh smichame s citr. stavou a kurou, zakys. smetanou a vmichame zloutky, cukr a vanil. cukr. Z bilku uslehame tuhy snih, rolozime jej na tvarohovy krem. Prisypeme skrobovou moucku a opatrne promichame. Naneseme na testo.

Peceme v horke troube, 50-60 min. Vychlazeny krajime, zdobime slehackou.

Jablkovy kolac 

Forma o prumeru 26 cm

750 g nakrajene na tenke platky oloupana jablka ( muze byt tez hruska )
citronova stava
160 g tvarohu
125 g cukru
1 vanilkovy cukr
spetka soli
1 lziska nastrouhane citr.kury
3 vejce250 g polohrube mouky
2 lzicky kypriciho prasku
1-2 lzice mleka 

Nakrajene na tenke platky jablka zakapeme citronovou stavou. Na 3 lzicich masla na panvi kratce opeceme platky jablek do zlatova. Nechame vychladnout.
Mixerem rozlehame zbytek masla, pridavame cukr, vanilkovy cukr, sul, citr. kuru. Po jednom vejce.
Mouku smichame s kypricim praskem a mlekem a vmichame do vajec. Polotuhe testo.. Kolacovou formu vymazeme, nalijeme testo, urovname. Platky jablek klademe, aby se prekryvaly. Peceme ve stredni troube , 40-50 min.
Nechame vychladnout, vyjmeme z formy a hojne pocukrujeme.
Figl:
2-3 lzice masla na dno kolacove formy, 2-3 lzice cukru a na ne platky jablka a na to testo. 

Nanukove rezy 

7 vajec
21 dkg cukru
21 dkg polohrube mouky

2 sacky detskych piskotu 

Utreme a upeceme piskot. Potreme zavareninou. Na ni pokladme detske piskoty macene v rumu, asi 2 sacky. Potreme naplni a polejeme cokoladou.

Napln:
1/2  mleka
2 lzice hladke mouky
30 dkg masla
15 dkg cukru
Uvarime kasi  z mleka a mouky. Do vychladleho pridame maslo a cukr a vymichame.

Poleva:
1 cokolada na vareni a 12 dkg masla 

Bleskove minikoblizky

250 g polohrube mouky
2 vejce
2 lzice mouckoveho cukru
spetka soli
1/2 l mleka
30 g hrozinek 
1 lzicka vanikovejo cukru
1 prasek do peciva
cukr smichany se strouhanou cokoladou na vareni
olej

V mise smichame mouku, sul, cela vejce a mlekem zadelame polotuhe testo. Pak do nej pridame hrozinky, prasek do peciva promichany ve lzici mouky a testo znovu dukladne propracujeme.
Kavovou lzickou namacene ve studene vode vykrajujeme z testa minikoblizky a smazime po obou stranach. Hotove sypeme cukrem smichanym s cokoladou. 

Tvarohovy kremovnik       

  

22 dkg polohrube mouky
12 dkg tuku
12 dkg mouckoveho cukru
1 vejce + 2 zloutky
1 lzicka prasku do peciva

Vejce, cukr, tuk uslehame, pridame mouku a kyprici prasek a vypracujeme testo. Nechame chvili odstat. Potom testo rozetreme na plech s vylozenym papirem na peceni, i po stranach. Neleknout se, testo je opravdu velmi tuhe, rozetirat sterkou.

Napln:
0,5 l mleka
0,5 kg tvarohu
15 dkg mouck.cukru
1 vanilkovy puding
1,5 dcl oleje
1 vejce + 3 zloutky
1 vanilkovy cukr

Snih:
5 bilku
5 lzic mouck.cukru 

Mleko, tvaroh, cukr, puding.prasek, olej a vejce usehame ve slehaci  a nalejeme na testo.Opet se nezaleknete, tato smes je zase napak opravdu tekuta, skoro jak kdyz nalejete kefir. ( kdo ma rad pikatnejsi, doporucuji pred nalitim smes potrit marmeladou ). Peceme ve stredne teple troube asi 30 min. ( ja peci kolem 45-50 min - smes na teste-napln musi byt tuha, jemne briskem prstu klepnu a tak poznam zda je tekuta ci ne ). Tesne pred dopecenim potreme snehem z bilku a cukru.( nejprve uslehat snih a pak pridat cukr ) Peceme jeste maximalne 10 min pri mirne teplote. ( 30-45 min na 150 C + 7-10 min na 100 C ) Toto mnozstvi je na pekac cca 39x22 cm. Nepouzivame vetsi, testo by bylo velmi tenke.

 

Rolada s kremem Pohadka

rolada,ktera se opravdu netrha ani nelame a mota se za studena

6 vajec
4 lzice mouckoveho cukru 
5 lzic hladke mouky
na spicku noze prasku do peciva

6 bilku uslehame s cukrem, pak pridame zloutky, potom lehce vmichame mouku a prasek do peciva. Peceme v rozpalene troube, po dosazeni maxima , snizit teplotu. Rolada se mota az je studena.

Krem Pohadka
( dle receptu je toto trojnasobna davka,  ja pouzivam tuto davku na 2 rolady, bohate mazane ve vnitr a po povrchu. Dat do kelimku a do mrazaku pokud zbyde )

9 dkg masla
9 dkg hladke mouky
6 dcl mleka

Z masla a mouky udelat svetlou jisku. Zalit mlekem a udelat hustou kasi. Do ni zaslehame

30 dkg masla ( musi byt maslo, jinak pri podavani a stani na stole krem "tece" )
30 dkg cukru

 

Jiny krem:
Karamelovy krem

1 kondenzovane slazene mleko v plechovce
30dkg masla

Plechovku s kondenzovanym mlekem varime 2 hod . Studene k. mleko smichame s maslem a vyslehame v krem. ( Dobre si kondenzovane mleko uvarit napr. den pred tim )

Vetrnicky

1/8 mleka
30g masla
80 g polohrube mouky
spetka soli
2 vejce

Mleko osolime, pridame maslo, privedem k varu. Do variciho mleka vsypeme mouku a testo michame na ohni tak dlouho, az se prestane lepit na steny rendliku i  varecku. Do vychladleho vmichame vejce, jedno po druhem. Testo musi byt hebke a leske. Testo dame do sacku s trubickou ( lze tez lzici vykrajovat ) a na vymastny plech strikame male bochanky.. Vlozime do stredne vyhrate trouby, kterou z neotevirame ( nenaskocily by ) a az po 12-14 min otevrem, kdy kontrolujeme zda uz jsou vetrnicky upecene. Vychladle plnime sladkymi kremy ( napr. vyse uvedenymi ) nebo pudingovymi a slehackou atd.

Rychly kolac

2 sklenice polohrube mouky  ( sklenice 2 dcl )
1 sklenice krupic.cukru
1 sklenice mleka
1 prasek do peciva
4 lzice oleje
2 vejce
spetka soli
ovoce ( tresne, jahody, broskve, merunky, rybiz..)
Drobenka:
1 sklenice hrube nebo polohrube mouky
1/2 sklenice krup.cukru
4 lzice masla
1 lzice mlete skorice

Vsechny prisady smichame, vlijeme na vymazany, mouku vysypany plech. Povrch poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
Peceme napred na plny vykon, pak snizime asi po 5-10 min na 1/2.

Tvarohove knedliky s ovocem

1 kostka tvarohu
1 vejce
2 lzice krupice
1 lzice strouhanky
1 spetka soli
ovoce ( merunky, broskve, tresne, jahody.. )
mouckovy cukr

Jina varianta:

500 g hrube mouky
1 balicek tvarohu
2 zloutky
200 ml mleka ( jen tolik, aby bylo testo vlacne )
30 g masla
1/2 prasku do peciva 

Vsechny prisady smichame, tvaroh utreme s vejcem a soli, pak mouka, popr. dle receptu prasek do peciva a mleko. Plnime ovocem a knedliky vkladame do osolene vrici vody. Po vyplavani na povrch chvili nechame povarit  5-10 min. Sypeme dle chuti - tvaroh, mak, strouhanym pernikem... muzeme pokapat rozpusteny maslem.

Pudingovy dort

2 vanilkove pudingy
1/2 l mleka
4 lzice cukru
2 tvarohy
ovoce
detske piskoty

Do uvareneho tepleho pudingu zaslehame tvaroh. Kulatou formu vylozime piskoty, na to ovoce a 1/2 hmoty. Opakujeme vrstvy. Po ztuhnuti v lednici, zdobime slehackou.

Kukuricny rychly kolac  

3 vejce
3 dcl kris.cukru
8 dkg margarinu
3 dcl kukuricne mouky 
3 dcl hladke mouky
1/2 pras. do peciva
0,5 l mleka  nebo kefiru
tuzsi marmeladu, povidla, susene ovoce....

Vse smichame, krome marmelady, vylejeme na vymasteny vysypany plech a dame zprudka na 10 min peci. Pak vyndame a poklademe susenym ovcem, nebo lzici poklademe marmeladou ci pocidly- ty jsou nejlepsi. A pak vlozime zpet do trouby, na mirny plamen. Po vytazeni poprasime mouckovym cukrem. Popripade na kazdy dil, pri podavani, dame lzici smetany.

Strudl ( trochu jinak )

3 dkg tuku
1 vejce, 1 zloutek
1,5 dcl smetany
25 dkg mouky
Zpracujeme a vyvalime na plat 40x40 cm.

10 dkg tuku
12 dkg mouky
Zpracujeme vyvalime a polozime na jiz vyvaleny plat, srolujeme. Rozkrajime na 6 casti a kazdou vyvalime na plat a plnime.

Strouhana jablka - nastrouhane vymackane oslazene jablka s hrozinkami klademe na krupickou vysypany plat strudlu. Nebo plnime na slano - dusenou kapustou ci zelim.

0,5 kg zeli ci kapusty
1 cibule
paprika, sul, pepr

Zeli nastrouhame, podusime na cibulce, okorenime , poprasime paprikou. Plnime strudl.

Horky strudl potirame po upeceni horkym tukem.

 

Ptaci mleko I( Madar tej )

Pro velmi mlsne jazycky. Oblibeny to mls, jak na Slovensku, tak v Madarsku. Na ceskem inete jsem se setkala s recepty pod timto nazvem, ale to je uplne neco jineho. Toto je puvodni asi 100 let stary recept.

1 l mleka
6 vajec
6 lzic krystaloveho cukru ( mozno i 12, dle chuti a mlsnosti )
1 vanilkovy cukr
6 lzic mouckoveho cukru
spetka soli 

Bilky vyslehame se spetkou soli do tuhe peny a opatrne vmichame mouck.cukr - spise jemne obracime nez michame. At se nam vzduch nedostane ven. Dame varit mleko do parni lazne ( dva hrnce, mezi nimi voda ). Musime tuto pripravu provadet v parni lazni, velmi rado se to pripaluje ! Takze do variciho mleka davame, malou namocenou ve vode lzickou / lzici ( aby se snih nelepil ) vytvorene kopecky - pusinky z bilku. Kazdou pusinku nechame po jedne strane varit 2 min a pak obratime. Vzdy nam zustanou plavat na povrchu, neponori se diky naslehanemu vzduchu ! Pak uvarene pusinky vyndame. Mleko varime dal.
Zloutky vyslehame do peny s krystalovym a vanilkovym cukrem ( neni nutno cukr uplne rozpustit, dulezita je "vyslehanost" ) a za staleho michani, ci vslehavani lijeme do variciho mleka. Povarime chvili az krem zhoustne a dame vychladit. Do vychlazeneho ponorime bilkove noky a podavame.
Zvrhlici podavaji jeste slehacku a pokapavaji vajecnym konakem a poprasi kakaem :-)))

Ptaci mleko II ( dle TV Paprika )

1 l mleka
2 vejce
1 lzice krystaloveho cukru
10 dkg krystaloveho cukru 

1 litr mleka si svarime a mezitim si ze 2 vajecnych bilku a 1 polevkove lzice krystaloveho cukru uslehame tuhy snih. Ze snehu odkrajujeme primo do horkeho mleka mensi nocky, ktere z obou stran pekne uvarime, potom je vyndame na talir a dame vychladit. Ve 2 vajecnych zloutcich rozmichame 10 dkg krystaloveho cukru, nacez tuto smes vmicháme do horkeho mleka. Chvili krem povarime a potom rovnez dame vychladit.Podavame tim zpusobem, ze do mensich misticek nejprve nalevame krem a potom na jeho povrch naklademe snehove nocky.
 

Male mazance


(doporucuji delat polovicni davku a budou z toho 2 mazance velikosti v jake se prodavaji v obchode ) 

500/250 g polohrube mouky
40/20 g drozdi
100/50 g masla
100/50 g cukru ( doporucuji pridat vice jak je predepsana davka )
4/2 zloutky
250/130 ml mleka ( pridavam trosku vice, dle hustoty testa )
spetka soli
spetka muskatoveho kvetu a citronove kury
oloupane ( lze tez lupinky ) mandle na zdobeni
hrst hrozinek ( kdo rad )

Z casti vlazneho mleka, cukru a drozdi nechte vzejit kvasek. Maslo, cukr, zloutky napente, pridejte vzesly kvasek, mouku, zbyle mleko, sul, muskatovy kvet, citronovou kuru, hrozinky, Vypracujte spise tuzsi testo, nechte je vykynout, znovu prohnette a - pri polovicni davce= rozdelte na 2 kousky. Z nich udelejte male mazance ( kopecky ), Rozlozte na plech vylozeny pecicim papirem dal od sebe a nechte je aspon 1 hod jeste kynout, Na horni strane bochanky nuzkami nastrihnete do krizku, potrete uslehanym vejcem a ozdobte mandlemi. Vlozte do predehrate trouby a zvolna upecte, Zda je propeceny samozrejme zjistujeme spejli.( prekvapilo mne jak rychle je upecen a hlavne propecen ) 

Domaci sachr

4 vejce
150 g cukru krupice
80 g hladke mouky
20 g hrube mouky
50 g oleje
2 lzičky kakaa
tuk na vymazani
hruba mouka na vysypani formy
1/2 cokolady na vareni
ztuzeny tuk na polevu
4 lzice malinove marmelady, v original sachr dorte je merunkova m.)
1 slehacka

Ze 4 billku a cukru udelame tuhy snih, do ktereho opatrne pridame nejprve 4 naslehane zloutky, do kterych jsme postupne pridali olej (ne studeny), dale mouku a kakao.
Peceme v dortove forme a mirne vyhrate troube asi 40 minut. Po vychladnuti rozkrojime, namazeme marmeladou a potreme cokoladou, kterou jsme rozpustili spolu s tukem ve vodni lazni. Pri podavani ozdobime slehackou.

 

Hrabenciny rezy

40 dkg polohrube mouky
15 dkg mouckoveho cukru
20 dkg Hery
4 zloutky
1/2 prasku do peciva

Napln:
10 dkg cukru
4 velka nastrouhana jablka

Mouku, cukr, Heru, zloutky, prasek do peciva smichame a vypracujeme testo. 3/4 testa dame na plech a na ne rozetreme jablka.Na jablka dame vyslehany snih.Zbylou 1/4 testa nastrouhame stejnomerne na snih. Zapeceme do zlatova.

 

Tvarohovy lity kolac s ovocem

25 dkg tvarohu
20 dkg Hery
20 dkg mouckoveho cukru
4 vejce
20 dkg polohrube mouky
1 prasek do peciva
ovoce jakekoliv, mozno take susene
skorici  nebo skoricovy cukr

Cukr, Heru, tvaroh, zloutky utreme pridame mouku s praskem do peciva, vymichame a pak opatrne lehce napr. lzici, sterkou...vmichame  snih z bilku .Plech vymazeme tukem, vysypeme moukoua rozetreme/nalejeme na nej testo. Dame ovoce, posypeme skorici ( kdyz jsme dali napr. merunky ) a zvolna peceme do nahnedle barvy.

Kremes  I ( TV Paprika )

(Recept Roberta Bedeho) - toto je podle meho nazoru ten pravy, ktery se ji v cukrarnach po Madarsku :-)

40 dkg masloveho testa
( nebo lze pouzit listkove testo, pozor ma mene dkg )
5 vajicek
2 dkg masla
15 dkg vanilkoveho cukru
2 polevkove lzice mouky
5 dl mleka

Maslove testo:
250g hladke mouky
120 g masla nebo rostlineho tuku
70g cukru
1 vejce
1/2 balicku prasku do peciva
2-3 lzice mleka.

Maslove testo nebo listkove testo na vale poprasenem moukou vyvalime na tloustku asi 2-3 mm. Potom vezmeme pekac ( mozno peci na dvou pekacich, dva platy ), vymazeme jej olejem, testo do neho vlozime a upeceme je do zlatova v troube predehrate na 160-180 °C. 4 vajicka rozbijeme, oddelime zloutky od bilku a ke zloutkum pridame jeste cele posledni vajicko, ktere nam zbylo. Dukladne promichame, pridame maslo, vanilkovy cukr a mouku, nacez vse rozslehame do hladka. Prilijeme mleko a potom celou smes premistime do kastrolu, ve kterem ji varime tak dlouho, dokud poradne nezhoustne.Testo i krem nechame vychladnout. Upecene testo rozdelime na 1/2 a potom vyrizneme obdelnik, ktery se nam vejde do mensiho pekace. Vlozime jej na dno pekace a pak z druheho obdelniku vykrajujeme ctverecky tak velke, aby odpovidaly velikosti budoucich kremesu ( cca 5 x 5 cm ). Na obdelnik vlozeny do pekace nalozime krem a rozprostreme jej tak, aby tvoril rovnomernou, vsude stejne vysokou vrstvu. Na tuto vrstvu kremu potom klademe vedle sebe po radach pripravené ctverecky. Pred krajenim a podavanim dame kremese alespon na pul hodiny do chladnicky, aby patricne ztuhly.

Kremes II

1 mrazene listkove testo

Nadivka / krem :
2 kostky tvarohu tj. 500 g
2 pudingy
0,5 l mleka
2 vanilkove cukry
35 dkg praskoveho cukru
4 zloutky 

Pena :
4 bilky
10 dkg praskoveho cukru
 

Listkove testo vyvalime na vymasteny plech, tak aby okraje precnivaly. Nadivku - vsechnu vymixujeme a vylejeme na testo a nechame chvili pect. Kdyz nam nadivka pri peceni trochu "ztuhne" nalejeme na na ni penu z uslehanych bilku a cukru a nechame pomalu dopeci.
Upozorneni:
Kremes nutno peci ve velmi dobre vyhrate troube a pak snizime teplotu.

Doboska / dorta

 
Testo: 
70dkg hladke mouky
1 lzicka sody bikarbony
15 dkg praskoveho cukru
1 vanikovy cukr
4 lzice tepleho medu
1/2 dcl mleka ( pokud bude testo tuhe, lze pridat vice )
2 vajicka

Krem:
6 lzic polohrube mouky
7,5 dcl mleka
1 vanilkovy cukr
30 dkg praskoveho cukru
37,5 dkg Hery
5 dkg kakaa 

Kakaova poleva:
12 dkg Hery
12 dkg praskoveho cukru
2 lzice mleka
1,5 lzice kakaa
1,5 lzice kakaoveho pudingu

Lze tez polevu udelat z karamelu, tak jak ma byt u prave Dobos dorty:
14 dkg praskoveho cukru 

Testo, vse smichame a vypracujeme hladke testo, ktere rozdelime na 6 casti a vyvalime na velikost formy ( napr. dortove, dle nami zvoleneho tvaru ) Peceme pri 170 C az bude testo ruzove.

Krem, mouku, mleko a vanilkovy cukr uvarime na kasi. Masu michame az do vychladnuti. Praskovy cukr a Heru vymichame a pridavame vychladlou masu a kakao.Vymichavame do peny.
Kremem potreme upecene platy testa.
 
Poleva, vsechno na mirnem ohni rozpustime, smichame. Polevu rovnomerne natreme na zakusek. 
nebo
Karamelova poleva, rozpustime cukr v kastrolku za staleho michani a az nam mirne zhnedne okamzite jim polejeme jeden plat upeceneho testa. Jeste za tepla naznacime do mekkeho karamelu dilky dorty. Pro snadnejsi pozdejsi rezani. Jinak samozrejme praska a lame se. Tento dil pouzivame samozrejme, jako horni dil dorty.

 Pisingeruv dort

15 dkg masla
15 dkg mouc. cukru 
vanilka
10 dkg cokolady nebo 6 dkg kakaa
2 lzice rumu
12 dkg listkovych nebo vlas.orechu - pomletych
6 platku neslazenych oplatku ( velikost dorty ) 
cokoladova poleva
3 dkg mandli, vlas. orechu...., na ozdobu
vejce 

Maslo umichame do peny, pridame cukr a vanilkou, strouhanou cokoladu nebo kakao, cele vejce, rum a oprazene mlete orisky . Dobre promichanou smesi potreme 5 oplatku. Oplatky slozime na sebe, sestou oplatkou prikryjeme a dost lehce zatizime. dame na 2 hod do studena. pak dort polejeme cokoladovou polevou a ozdobime oloupanymi mandlemi.

Tmavy slehackovy zavin

 1 slehacka
5 vajec
10 dkg kryst. cukru, krupice je lepsi
2 lzice kakaa

Uslehame bilky a cukr, pridame kakao a po jednom zloutky. Masu nalejeme na pecici papir vymazany tukem ci olejem a v horke troube z prudka peceme. Asi 7 min. Nechame trosku vychladnout a stocime s papirem. Uslehame slehacku ( nejlepe rucne ) a dame do rolady. Stocime a dame do lednice.

Piskot  ( ovocna dorta do kulate vetsi formy s vlnitym okrajem)
 

25 dkg kryst. cukru
25 dkg hladke mouky
1/2 prasku do peciva
5 vajec
10 lzic horke vody 

Vse smichame, nalejeme do vymazane, vysypane formy a upeceme.

puding
ovoce
pytlik ovocne zelatiny 

Uvarime puding , nalejeme na vychladly piskot, pokladme ovocem a zalejeme zelatinou a dame vytuhnout.

 

Jablkova dorta ( aspik )

0,5 kg jablek
8 lzic cukru
4 dcl vody

dame varit asi 15 min.

2 vanilkove pudingy
4 dcl vody 

piskoty
slehacka 

Ve vode rozmichame pudingy a nalejeme do jablecne masy. Na dno dortove formy klademe piskoty, na to nalejeme jablecnou masu a dame zatvrdnout do lednice. Pri podavani zdobime slehackou. 

Cokoladovy biskvit

1 cokoladovy puding
0,5 l mleka
Uvarime klasicky puding.

2 lzice cukru
1/8 masla
1 cokoladova poleva
1,5 balicku susenek, napr. Bebe

Maslo rozetreme s cukrem a smichame s 1/2 uvareneho pudingu. Susenky natreme a prikladame k sobe. Dame do lednice. Rozpustime cokoladovou polevu a potreme susenky. Zabalime do alobalu a dame na 12 hod do lednice. Krajime sikmym rezem.

Velikonocni beranek

1 sklenice majonezy ( 280 ml )
1 vanilin. cukr
1 sklenicka krystal. cukru 
2 sklenicky polohrube mouky
1 sklenicka mleka
1 kyprici prasek do peciva 

Sklenicku majonezy vyklopime do misy. V prazdne sklenicce si odmerime mleko, cukr, mouku pridame k majoneze a pridame kyprici prasek. Vymichame a testo nalejeme do vymazane a moukou vysypane beranci formy. Rozehrata trouba, asi 40 min pri 170 C.

Prokladane kakaove rezy

300 g hladke mouky
1 prasek do peciva
70 g tuku
80 g mouc. cukru
1 vejce
4 lzice mleka
1 lzice kakaa
detske piskoty
trochu rumu
nastrouhane orisky ( jakekoliv )
cokoladova poleva

Krem
500 ml mleka
1 lzice vanil. puding. prasku
4 lzice polohrube mouky
200 g tuku
50 g mouc. cukru

Mouku promichame s praskem do peciva, tuk. cukr, vejce, mleko, kakao vypracujeme na vlacne testo. Rozdelime na 2 poloviny a vyvalime na platy. Kazdy plat preneseme na plech a zvolna upeceme. Jeden plat potreme casti kremu, na nej tesne vedele sebe rozlozime piskoty, pokapeme rumem a posypeme nastrouhanymi orechy. Druhy plat potreme zbylym kreme a potrenou stranou priklopime na prvni plat na piskoty. Povrch polevame cokoladovou polevou.

Priprava kremu:
Mleko s puding.praskem a moukou uvarime do zhoustnuti. Tuk utreme s cukrem a po castech zaslehame vychladlou kasi.

Cokoladovy dort

sejkrove testo ( protreseni prisad v uzavrene nadobe )

200 g polohrube mouky
2 kavove lzicky kypriciho prasku
30 g kakaa
170 g piskoveho cukru
1 vanilinovy cukr
4 vejce
150 g rozpusteneho, vychladleho masla nebo tuku
125 ml ( 1/8 l ) podmasli

Krem:
100 g masla
200 g tmave cokolady na vareni
200 ml smetany ke slehani
70 g mouc. cukru

Zdobeni:
madlovy grilias a cukrove perlicky

Smichejte mouku, kypr. prasek, kakaovy prasek, a dejte do uzavrene nadoby o objemu 3 l. Pridejte cukry, maslo, podmasli, a vejce. Nadobu uzavrete. Nadobu silne protrepejte 15 - 30 sekund ( podle mnozstvi ), aby se uplne promisily. Vse jeste jednou peclive promichejte metlou nebo vareckou, aby na stene neulpelo nic z prisad. Testo naplnte do vymazane a tukem vysypane formy. Povrch uhladte, vlozte do predhrate trouby a pecte asi 45 min. Po upeceni nechte dort jeste 5 min ve forme, pak vyklopte na rost a nechte vychladnout. Krem vyslehejte ve vodni lazni, nechte vychladnout a jakmile zacne tuhnout, michejte jej vareckou az je roztiratelny. Korpus 2 x vodorovne rozkrojte ( napr. pomoci nite ) pomazte kremem a slepte k sobe. Zbyvajicim kremem potrete cely dort a nakonec ozdobte kousky madloveho grilase a cukrovymi perlickami.

Metrovy kolac

26 dkg hladke mouky
26 dkg mouc. cukru
1 dl oleje
1 dl vlazne vody
4 vejce

Zloutky vyslehame s cukrem, pridame vlaznou vodu. Stridave pridavame mouku s praskem do peciva a nakonec jemne vmichame uslehany tuhy snih z bilku. Polovinu testa nalejeme do dobre vymazane, vysypane moukou formou srnci hrbet. Druhou polovinu obarvime kakaem a nalijeme do druhe formy. Peceme ve stredne vyhrate troube. Nechame vychladnout. Svetly a tmavy srnci hrbet podelne rozkrojime kazdy na 4 dily. Pomazeme maslovym kremem a stridame svetle a tmave testo.

Krem:
0,5 l mleka
3 lzice hladke mouky
vyslehame ve vodni lazni a uvarime na kasi a nechame vychladnout.
25 dkg masla
15 dkg mouc. cukru
utreme do peny a postupne veslehavame vychladlou kasi. 

Ovocny kolac ( tac )

tez recept pro mrizkovy kolac nebo kolacky ( kynute ) 

0,50 kg hladke mouky
2 dkg kvasnic
1/4 l mleka
10 dkg masla, margarin
10 dkg cukru
1-2 zloutky
spetka soli
citron.kura
0,5 kg svestek, jahod......

Zadelame kvasek - mleko, cukr, kvasnice. Smichame s ostanimi prisadami, vykynute testo rozvalime asi na silu prstu ( ja dam testo na plech a jen jej vytahnu, "rozplacam" ) na vymasteny a vysypany plech, poklademe cerstvym ovocem a nechame znovu vykynout. Pak upeceme.
I.kynuti 1.5 hod   II.kynuti 0,5 hod  Peceni 0,5 hod
Syrovy kolac muzeme sypat pernikem, skorici, cukrem, drobenkou...